Photo by User:Justinc / CC BY-SA 2.0

Με την πάροδο των χρόνων ολοένα και περισσότεροι από εμάς αντιλαμβάνονται τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Οι ζωές μας έχουν γίνει, πλέον, ιδιαίτερα απαιτητικές και για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε πρέπει να τρεφόμαστε «σωστά». Να παίρνουμε, δηλαδή, την απαραίτητη ενέργεια, αλλά και τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.

Η διατροφή των ανθρώπων μακριά από το μεγάλα αστικά κέντρα είναι, έτσι κι αλλιώς, πιο κοντά στην «ιδανική» αφού οι πρώτες ύλες είναι ποιοτικές, αλλά κι ο τρόπος ζωής των κατοίκων  (λιγότερο άγχος, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης) είναι τέτοιος ώστε να βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα Δωδεκάνησα, ωστόσο, μπορούν να υπερηφανεύονται ότι μέσα από την κουζίνα τους μπορούν να ανταμείψουν όποιον την ακολουθήσει στην καθημερινή διατροφή του.

Διατροφική ποικιλία

Εφόσον μιλάμε για ένα σύμπλεγμα αρκετών νησιών, το κάθε ένα έχει να προσφέρει τις δικές του συνταγές, όμως κάποια χαρακτηριστικά, όπως η κοινή ιστορία κι η μορφολογία του εδάφους, χαρίζουν την ομοιογένεια που μας επιτρέπει να την εξετάσουμε ως σύνολο.  Η γεωγραφική τοποθεσία των Δωδεκανήσων, κοντά στην Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όπως κι η πλούσια ιστορία τους γεμάτη από κατακτητές που άφησαν το στίγμα τους στην περιοχή, έχουν οδηγήσει σε όλη αυτή τη διατροφική ποικιλία.

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα νησιά, τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μεγάλο μέρος της τοπικής κουζίνας, ενώ περίοπτη θέση κατέχουν τα όσπρια και τα δημητριακά λόγω των επαφών από τα αρχαία χρόνια με τις ακτές της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου. Από εκεί και πέρα, το εμπόριο που αναπτύχθηκε στα χρόνια του Βυζαντίου επέτρεψε την εισαγωγή πολλών μπαχαρικών του δυτικού κόσμου, ενώ η κατάκτηση από τους Ιταλούς έφερε τα ζυμαρικά.

Όλο αυτό το «πάντρεμα» από διαφορετικές κουλτούρες έδωσε και τον ξεχωριστό τόνο της Δωδεκανησιακής κουζίνας. Πολλά χαρακτηριστικά πιάτα στηρίζονται στον συνδυασμό των ζυμαρικών με τα όσπρια. Κάποια άλλα βασίζονται στο πλιγούρι, τα δημητριακά, το αλεύρι, το σουσάμι και το ταχίνι. Απλά και λιτά συστατικά προσφέρουν γευστικό και θρεπτικό πλούτο.

Διατροφική ισορροπία

Τα Δωδεκάνησα μπορούν να προσφέρουν την πολυπόθητη διατροφική ισορροπία, όμως διευκολύνουν κι αυτούς που έχουν βγάλει, είτε για λόγους προστασίας των ζώων είτε για λόγους υγείας, το κρέας από την καθημερινότητά τους. Ο αριθμός των χορτοφάγων (vegans), κυρίως στο εξωτερικό αλλά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, έχει αυξηθεί και πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση όχι μόνο της υγείας μας αλλά και του τρόπου ζωής μας.

Μία από αυτούς που έχουν μιλήσει για τις ευεργετικές συνέπειες της χορτοφαγίας είναι η Shannon Elizabeth. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια δεύτερη καριέρα στο πόκερ, όπου καταγράφει μεγάλες επιτυχίες κόντρα σε επαγγελματίες του είδους, όπως τον Barry Greenstein. Εμείς όμως τη γνωρίσαμε ως ηθοποιό τόσο μέσα από ορισμένες διαδεδομένες νεανικές ταινίες όπως American Pie, Scary Movie, Love Actually. Επίσης την γνωρίσαμε κι από την παρουσία της δίπλα στον Μάνο Γαβρά στο «Swing Away» που γυρίστηκε στη Ρόδο.

«Αποφάσισα να γίνω χορτοφάγος πριν από περίπου 15 χρόνια και σταδιακά όλα άλλαξαν. Υπήρξε βελτίωση τόσο της υγείας μου όσο και της επαγγελματικής ζωής μου. Απλά, ένιωθα καλύτερα» έχει δηλώσει στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στη Ρόδο είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να μην παρεκκλίνει από τις διατροφικές συνήθειές της, αλλά και να γνωρίσει νέες συνταγές. Η κουζίνα των Δωδεκανήσων, εξάλλου, προσφέρει τα… πάντα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.