Το ενδεχόμενο σύστασης Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου, φαίνεται ότι εξετάζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το σχέδιο αυτό είχε συζητηθεί και παλαιότερα, αλλά δε προχώρησε, κυρίως επειδή υπήρξαν ενστάσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τώρα, επανέρχεται στο προσκήνιο και είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.

Επί του θέματος, είναι σχετικό το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από τα τεκταινόμενα στα Δωδεκάνησα. Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος δύσκολα χαρακτηρίζονται ως “άριστες”, σενάρια διακινούνται επί αρκετών σοβαρών ζητημάτων και αποφάσεων που εφόσον επαληθευφθούν αναμένεται να επιφέρουν αρκετές αλλαγές.

Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης Χρυσοστόμου αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς τη νέα εκλογή Μητροπολίτη Σύμης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύμη θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρόδου ως προς τους Επισκόπους και θα τοποθετηθούν και στη Μητρόπολη Σύμης βοηθοί Επίσκοποι.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Σύμη αυτή τη στιγμή διαθέτει 4 Ιερείς για σχεδόν 4000 κατοίκους, έναν η Τήλος, έναν το Καστελλόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE αυτό που φέρεται να δρομολογείται είναι μία ημιαυτόνομος Δωδεκάνησος, όπως για παράδειγμα η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει οι Μητροπολίτες-Επίσκοποι να φτάσουν τον αριθμό 9 έτσι ώστε να μπορεί να υφίσταται Σύνοδος.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν:

1 στην Μητρόπολη Καρπάθου-Σεβασμιώτατος Αμβρόσιος

1 στην Κώου και Νισύρου-Σεβασμιώτατος Ναθαναήλ

2 στην Λέρου και Καλύμνου-Σεβασμιώτατος Παΐσιος και Επίσκοπος Στρατονικείας Στέφανος

2 στη Μητρόπολη Ρόδου-Σεβασμιώτατος Κύριλλος και Επίσκοπος Ολύμπου Κύριλλος

1 στη Μητρόπολη Σύμης-ο νέος Μητροπολίτης που θα ορίσει το Πατριαρχείο

1 ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου-Πατριαρχικού Εξάρχου

Να σημειωθεί ότι από παλιά στη Σύμη υπήρχε βοηθός επισκόπου.

Παλαιότερα η Σύμη υπαγόταν στη Μητρόπολη Ρόδου.

Έτσι υπολείπονται δύο αυτή τη στιγμή για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που δύναται να καταστήσει ημιαυτόνομο την Δωδεκάνησο με κέντρο και Αρχιεπισκοπή την Πάτμο της οποίας ο Ηγούμενος ασκεί χρέη εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη στα Δωδεκάνησα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο στο εγγύς μέλλον, θα πρόκειται για μια καθοριστική κίνηση του Πατριαρχείου και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος».

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.