Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 το «Αλάτι της Γης» θα επαναπροβληθεί την Κυριακή το Βαϊων το αφιέρωμα στη Ρόδο, στο οποίο μετέχει και ο Καρπάθιος μουσικός και χοροδιδάσκαλος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου Γιάννης Λεντάκης. Ο τίτλος της εκπομπής είναι «Η άλλη Ρόδος».

Συγκεκριμένα, στη νέα επίσημη ενημέρωση, αναφέρονται τα κάτωθι:

Κυριακή των Βαίων 1 Απριλίου στην ΕΡΤ1, 13:00


Η άλλη Ρόδος (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

Την Κυριακή των Βαίων 1 Απριλίου και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύουν στο μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο. (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)


Νησί του Ήλιου και των Ιπποτών, προικισμένη με σπάνιες φυσικές ομορφιές, με ιστορία μακραίωνη και πλούσια παράδοση, η Ρόδος γνώρισε από νωρίς την εισβολή του μαζικού τουρισμού, με τις θετικές αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις. Όμως, παρά την τυποποίηση και τις αλλοιώσεις που φέρνει η τουριστική εισβολή, στην ενδοχώρα επιβιώνει μια «άλλη» Ρόδος που «αντιστέκεται κι επιμένει». Στα τοπικά γλέντια και στα πανηγύρια, στη λαϊκή τέχνη, στα έθιμα και τις παραδόσεις, στη ντοπιολαλιά που διακρίνεται για την ιδιαίτερη μουσικότητα (κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής γλώσσας).


Αυτή την «άλλη» Ρόδο, πίσω από τη βιτρίνα, θα αναζητήσουμε στη σημερινή μας εκπομπή. Οδηγοί μας δυο εξαιρετικοί εκπρόσωποι της μουσικής παράδοσης του νησιού: ο λυράρης και τραγουδιστής Γιάννης Κλαδάκης και η τραγουδίστρια Χριστίνα Κόζα. Θα τους συναντήσουμε, μαζί μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα, σε δύο από τα ομορφότερα χωριά της Ρόδου, στο Ασκληπειό και στον Αρχάγγελο.


Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Λεντάκης (λαούτο), Γιώργος Χατζημανώλης (βιολί), Φώτης Ελιάμος (σαντούρι) και Γιώργος Παπουράς (λαούτο). Χορεύουν μέλη από τον «Μορφωτικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Ασκληπιείου» (πρόεδρος: Μαρία Νικ. Παπαβασιλείου, δάσκαλος χορού: Βασίλης Ορφανός), από το Λύκειο των Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» (πρόεδρος: Χρυσούλα Παρασκευά, καλ. διευθυντής: Χρήστος Θεολόγος, δάσκαλος χορού: Στέφανος Κυριαζάκος) και από τον Σύλλογο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Αφάντου «Παναγιά Καθολική» (πρόεδρος: Σταμάτης Παπανικολάου, δάσκαλος χορού: Θόδωρος Ανδρουλάκης).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.