«Και αν οι Έλληνες ετοιμάζουν την έξοδό τους από την Ευρωζώνη με τη βοήθεια του… Putin;». Είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής Le Figaro που επισημαίνει πως στις 9 Απριλίου η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά μία ημέρα πριν, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τo Ρώσο πρόεδρο.

Η Le Figaro σχολιάζει πως είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα από τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τι συμβαίνει ακριβώς; Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συνθηκολογήσει ή μήπως αντίθετα προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση;

Στο άρθρο επισημαίνεται πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει οπισθοχωρήσει σε ορισμένα σημεία σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις φαίνεται πως υπάρχουν δύο σημεία τριβής που μπλοκάρουν τη διαπραγμάτευση: το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά. Η Ελλάδα είναι μόνη εναντίον όλων, αναφέρει η Le Figaro.

Tην κρίσιμη ημερομηνία της 9ης Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πληρώσει 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Στις 8 Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Vladimir Putin. Είναι τυχαίο;

Εάν η Ελλάδα επιχειρήσει, ελλείψει συμμάχων στην Ευρώπη, να στρέψει το βλέμμα προς την Κίνα, θα πρέπει να παίξει και το ρωσικό χαρτί, σχολιάζει η Le Figaro.Οι δεσμοί των δύο χωρών πάνε πολύ καιρό πίσω, κάτι που επανέλαβε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Ερωτηθείς από το Ρωσικό Τύπο και αναφερόμενος στο Ναζισμό είπε πως «η σχέση των δύο χωρών έχει πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και σφυρηλατήθηκε στον κοινό αγώνα των δύο λαών». Και οι σχέσεις αυτές συσφίγγονται, σημειώνει η Le Figaro, αναφερόμενη στη επίσκεψη αυτή την προηγούμενη εβδομάδα του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα.

Άρα είναι αξιόπιστη η υπόθεση ενός Grexit;

Περισσότερο από ποτέ, απαντά η δημοσιογράφος Coralie Delaume. Προσπαθώντας να πετύχει όλα όσα φαίνονταν δυνατά νά γίνουν, ο Τσίπρας έδειξε στον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δογματική και παράλογη. Έχει εργαστεί έτσι για να προετοιμάσει το έδαφος. Ακόμη και αν η έξοδος από το ευρώ δεν βρισκόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι υπέρ της εξόδου ο λαός πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι έτοιμος να αντιληφθεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή μεταξύ του Grexit και της συνθηκολόγησης. Η δημοσιογράφος επισημαίνει χαρακτηριστικά πως η άρνηση των Ελλήνων να ταπεινωθούν από την ΕΕ έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εκλογική νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς…

Ο δρόμος στρώνεται και στο υπόλοιπο της Ευρώπης. Εδώ και πολλές μέρες ο πολύ καλά ενημερωμένος δημοσιογράφος Jean Quatremer έχει μιλήσει μέσω του Twiiter για έναρξη κεφαλαικών ελέγχων στην Ελλάδα, θέτοντας ως πιθανή ημερομηνία τη 10η Απριλίου. Και η ημερομηνία πλησιάζει.

Πηγή:www.capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.