Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και θρήνου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, 5 Απριλίου 2018, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυλών Καρπάθου της Ιεράς Μητρόπολης Καρπάθου και Κάσου, η ακολουθία των αχράντων Παθών Του Κυρίου.

Συγκεκριμένα, στις 7 το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, 5 Απριλίου 2018, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Νικόλαος Μαυρολέων, τέλεσε τον Όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής που αφορά στην ακολουθία των αχράντων Παθών Του Κυρίου κατά τον οποίο διαβάζονται δώδεκα (12) αποσπάσματα από τις τέσσερις (4) ευαγγελικές περικοπές.
Στον όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής, έψαλλαν οι Νικόλαος Μαντζούρης, Μιχάλης Φράγκος, Γιάννης Μαστρολέων και Γιάννης Νισύριος.
Την ακολουθία των αχράντων Παθών Του Κυρίου, παρακολούθησαν επίσης ο Διοικητής ΤΕΘ Καρπάθου Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτος Καρίκης και η Εκδότρια – Δημοσιογράφος της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας της Δωδεκανήσου www.blackmonday.gr, Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Δρ. Στέφανου Δράκου, Πολιτευτή Δωδ/νήσου ΝΔ και Δημοτικού Συμβούλου Ρόδου και εκλεγμένη Ειδική Γραμματέας – Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου Άννα Σαρρή.
Με τις καμπάνες να ηχούν πένθημα τη Μεγάλη Πέμπτη μνημονεύεται ο εορτασμός του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους δώδεκα (12) Αποστόλους. Τα δώδεκα (12) αποσπάσματα από τα τέσσερα (4) Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς το Γολγοθά, την ανθρώπινη αδυναμία, την προδοσία από τον Ιούδα, τη σύλληψη, τη δίκη, τα βασανιστήρια και τη Σταύρωση.
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυλών Καρπάθου, η εκκλησία μας θέτει ως κοινωνούς στη Σταύρωση Του Θεανθρώπου, οπότε και αναπαρίσταται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης. Ανάμεσα δε, στο 5ο και το 6ο Ευαγγέλιο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.

Είναι η στιγμή, όπου σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών.

Δείτε τις φωτογραφίες από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πυλών Καρπάθου:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.