Συνάντηση της προέδρου του Κέντρου «ΕΛΠΙΔΑ» με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Η πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες – Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας «ΕΛΠΙΔΑ» Σταυρούλα Καπούλα, μαζί με δύο ωφελούμενες, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παραμονή του στη Ρόδο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Μαρτίου 2018, παρουσία του πολιτευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και δημοτικού συμβούλου Ρόδου Δρ. Στέφανου Δράκου, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος με στελέχη και φίλους του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού εξέφρασε την ειλικρινή του χαρά για τη συνάντηση με τις ωφελούμενες του Κέντρου, αναφέρθηκε στη μεγάλη αγάπη που νιώθει για τα ΑμεΑ. Στη συνέχεια, παρέλαβε από την πρόεδρο του Κέντρου επιστολή/υπόμνημα που αφορά στη λειτουργία του, αλλά και στα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην περιοχή μας την τρέχουσα περίοδο.

Η πρόεδρος του «ΕΛΠΙΔΑ», αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ν.Δ., εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευγενική και θερμή υποδοχή του προέδρου, αλλά και για την ανάγνωση από τον ίδιο της παραδοθείσας επιστολής.

Ακολουθεί η επιστολή/υπόμνημα:

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Με αφορμή την επίσκεψή σας στη Ρόδο, σας καταθέτω τον παρόν υπόμνημα, ώστε να σας γνωστοποιήσω τη λειτουργία του Κέντρου μας και να σας θέσω κοινωνό του έργου και της δράσης μας.

Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες, ιδρύθηκε από εμένα και μία ομάδα ανθρώπων που στρατευτήκαμε το 1996. Μετράμε ήδη, είκοσι δύο (22) έτη προσφοράς, είκοσι δύο (22) έτη ζωής.

Η αγάπη μας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικότερα για τα άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο down, μας προίκισε με την αντοχή και τη δύναμη που απαιτήθηκε για να δημιουργήσουμε το 2006 το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΕΛΠΙΔΑ», που λειτουργεί επιτυχώς μέχρι και σήμερα, φιλοξενώντας σε ετήσια βάση και κατά περίπτωση των διαμορφούμενων αναγκών από είκοσι (20) έως και είκοσι πέντε (25) άτομα. Τους παρέχουμε σε πενθήμερη βάση ιατρικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες. Πρώτιστα όμως, τους παρέχουμε αγάπη, αληθινή και ανιδιοτελή.

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Με δεδομένη την ισχυρή και αξιέπαινη παρουσία σας στη Βουλή των Ελλήνων από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όντας βέβαιη για την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων σας, ως πρωθυπουργού, θα ήθελα να είστε δίπλα στους ωφελούμενούς μας, που είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των δέκα οκτώ (18) ετών, αλλά δυστυχώς χρειάζονται τη φροντίδα, την προσοχή και την αγάπη μας, ως σαν να ήταν ανήλικα. Άλλωστε, εσείς, είναι βέβαιο πως είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε αυτό το ζήτημα, μιας και από τα παιδικά σας χρόνια γνωρίσατε τι σημαίνει να αγωνίζεσαι με κινητικά ή άλλου είδους προβλήματα.

Ελπίζουμε να υιοθετήσετε δράσεις και να εφαρμόσετε πολιτικές υπέρ της προστασίας και στήριξης του συνόλου των ΑμεΑ και να αποτελέσετε τον θεμελιωτή ενός άρτιου και αρτιμελούς κοινωνικού κράτους.

Προς τούτο, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την αναίτια ταλαιπωρία εκατοντάδων ΑμεΑ, που τους αναγκάζουν να υποβληθούν σε νέες εξετάσεις, σε πιστοποίηση, αλλά και σε μία νέα εξέταση που αφορά σε χρωμοσωμικό έλεγχο, ο οποίος θα πιστοποιεί την ύπαρξη του γενετικού συνδρόμου. ΑμεΑ που πάσχουν από σύνδρομο down αποδεδειγμένα και εμφανώς, υποβάλλονται σε νέα ταλαιπωρία με υπαγωγή σε εξετάσεις στα νοσοκομεία, σε ιδιωτικά ιατρεία και στη συνέχεια σε επανέλεγχό τους από την επιτροπή ΚΕΠΑ. Μάλιστα, όλη αυτή η ταλαιπωρία αφορά ακόμη και ΑμεΑ που έχουν λάβει πιστοποιητικό αναπηρίας εφόρου ζωής (!)

Τα νέα έγγραφα/εξετάσεις αιτούνται προκειμένου να συμπληρωθεί και να κατατεθεί από τους αναπήρους νέος εισηγητικός φάκελος προς τα ΚΕΠΑ, ώστε να εκδοθεί νέο ποσοστό αναπηρίας, έχοντας ως τελικό στόχο την περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας (ΦΕΚ 4591/τεύχος Β’/27.12.2017-άρθρο 11.12 με τίτλο «Γενετικά Σύνδρομα του Χρωμοσώματος»).

Επίσης, σε ότι αφορά ένα άλλο ζήτημα, επιβάλλεται η ανάγκη δημιουργίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ειδικής οδοντιατρικής μονάδας που θα πληροί τις προδιαγραφές παροχής υπηρεσιών σε ΑμεΑ.

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Η πόρτα μας θα είναι πάντοτε ανοιχτή για εσάς και ελπίζουμε σύντομα να γίνετε επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας.

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος

Καπούλα Σταυρούλα

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.