«Rhodes Tips», από τους μαθητές – επιχειρηματίες του 4ου Λυκείου Ρόδου

Μαθητές «επιχειρηματίες» του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου με τη στήριξη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου παρουσίασαν το καινοτόμο προϊόν τους «Rhodes Tips» σε μία μεγάλη Εμπορική Έκθεση στο The Mall Athens στην Αθήνα

Με πολύ εντυπωσιακά, καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες συμμετείχαν φέτος στη 10η Μαθητική Εμπορική Έκθεση του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων» («Junior Achievement Greece») εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα που έγιναν «επιχειρηματίες» μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση».

Τα παιδιά, από δεκαπέντε έως δεκαοκτώ ετών, δημιούργησαν έξυπνες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, διαδικτυακές υπηρεσίες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, επιτραπέζια, χρηστικά αντικείμενα, πρωτότυπα καλλυντικά, είδη διακόσμησης και διατροφής αλλά και κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις.

Οι μαθητές, ακολουθώντας τη δομή και τις οδηγίες του προγράμματος, υλοποίησαν τις επιχειρηματικές ιδέες τους με μεγάλο ενθουσιασμό. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να τις παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό μέσω της Εμπορικής Έκθεσης η οποία διοργανώθηκε στο The Mall Athens, στο Μαρούσι, την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, στο διάστημα από 09:00 έως και 15:00. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν και φέτος σχολεία από όλη την Ελλάδα, δημόσια και ιδιωτικά, μεταξύ των οποίων και το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου το οποίο συμμετείχε στην έκθεση με τη στήριξη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου παρουσιάζοντας το project «Rhodes Tips».

Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης είναι μια ομαδική δραστηριότητα, η οποία δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν μία δική τους εταιρία και να κατανοήσουν τα στάδια λειτουργίας και ρευστοποίησης μιας επιχείρησης. Ταυτόχρονα, μέσα από τη βιωματική αυτή εμπειρία, οι μαθητές μαθαίνουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους για να στήσουν και να λειτουργήσουν σωστά την επιχείρηση που δημιούργησαν. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και υλοποιείται εκτός του ωρολογίου προγράμματος.

Η εικονική επιχείρηση που ίδρυσε η ομάδα μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου λειτουργεί όπως μια πραγματική επιχείρηση, οργανωμένη κατά τα πρότυπα μιας ανώνυμης εταιρείας. Συγκεκριμένα αφορά τη δημιουργία μίας ιστοσελίδας με τον τίτλο «Rhodes Tips» και με θέμα τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Ρόδου. Κάθε επισκέπτης μπορεί να συμβουλευτεί την ιστοσελίδα και να βρει πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τις παραλίες, τα αξιοθέατα, τις πολιτιστικές και τις αθλητικές εκδηλώσεις του νησιού. Επιπρόσθετα, ο χρήστης μπορεί να ζητήσει το σχεδιασμό του προσωπικού του πακέτου διακοπών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις του και την οικονομική του δυνατότητα αλλά και να αξιολογήσει τα μέρη που θα επισκεφθεί, βοηθώντας, μέσω της αξιολόγησης, μελλοντικούς επισκέπτες. Οι μαθητές εργάστηκαν για αρκετούς μήνες σκληρά, με ομαδικότητα, όρεξη και κοινό στόχο.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων – Junior Achievement Greece (ΣΕΝ – JA Greece) είναι ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας «Junior Achievement Worldwide» και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού στην Ελλάδα. Τα Προγράμματα του Οργανισμού «Junior Achievement» έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα». Υλοποιείται χωρίς κανένα κόστος και υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τη MetLife, την Ελληνική Πρωτοβουλία και από εξήντα επιχειρήσεις – μέλη του Οργανισμού.

Σκοπός του ΣΕΝ – JA Greece είναι η στήριξη της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Κοινότητας στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν την καινοτόμο σκέψη, την επιχειρηματικότητα και την πρακτική εφαρμογή των βασικών εννοιών των οικονομικών, με δημιουργικό και βιωματικό για τους μαθητές τρόπο. Εφαρμόζει σύγχρονα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη βοήθεια στελεχών των εταιρειών – μελών του, που προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους για την υλοποίησή τους. Μέσα από τις δράσεις του το ΣΕΝ – JA Greece φιλοδοξεί να ενισχύσει τη δυνατότητα των νέων να αναπτύξουν στην πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Το ΣΕΝ – JA Greece υποστηρίζεται από δεκάδες εταιρείες μέλη, ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα.

Στη διάρκεια της έκθεσης, σε ειδικό περίπτερο, οι μαθητές και οι καθηγήτριες του 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου μαζί με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Απόδημων Ροδίων και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου παρουσίασαν τη Ρόδο ως τουριστικό προορισμό μέσα από το site που δημιούργησαν εξολοκλήρου τα παιδιά μόνα τους. Επιπλέον, μοίρασαν σε όλους τους επισκέπτες του The Mall Athens έντυπο πληροφοριακό υλικό του Δήμου Ρόδου μαζί με μελεκούνια που ήταν χορηγία της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. και κεράσματα από μέλι και σησάμι που ήταν χορηγία της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου. Χορηγοί της δράσης ήταν επίσης και η Aegean Airlines, η εταιρία Οινοθήκη Emery και ο ερασιτέχνης φωτογράφος κύριος Φίλιππος Φιλίππου.

Όπως κάθε χρόνο τα παιδιά διέθεσαν τα έσοδα των εικονικών τους επιχειρήσεων σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς και ειδικά φέτος με ιδιαίτερη ευαισθησία στην ενίσχυση Οργανώσεων που αφορούν πρόσφυγες.

Η ομάδα των μαθητών που συμμετείχε στο πρόγραμμα αποτελείτο από τους Ηλία Αγγελόπουλο, Κώστα Αμπλιανίτη, Νατάσα Γιαννακλή, Σταμάτη Γιατρού, Γιάννη Δημητρά, Γιάννη Ζευκίδη, Κοντέσσα Ζορμπαλά, Γιάγκο Καπετανάκη, Μιχάλη Καρπάθιο, Μιχαέλα Σαββιού, Θεοφάνη Σαράντη και Παναγιώτη Χατζημήτρο. Το πρόγραμμα πλαισίωσαν οι εκπαιδευτικοί κυρίες Καλλιόπη Φιλιππάκη (οικονομολόγος) και Αγγελική Τενέντε (βιολόγος) και μία σύμβουλος – εθελόντρια ορισμένη από το ΣΕΝ, η κυρία Μαρία Μπακαρή (ψυχολόγος).

Από πλευράς της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στο πρόγραμμα συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Απόδημων Ροδίων κυρία Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κυρία Βεατρίκη Σέρβου και ο Προϊστάμενος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου κύριος Κώστας Χατζίκος καθώς και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών κύριος Νίκος Μανίκαρος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος διαχείρισης εξοπλισμού ΤΠΕ και πληροφοριακών συστημάτων κύριος Χρήστος Πανάς.

Τη δράση αυτή υποστήριξε θερμά ο Δήμαρχος Ρόδου κύριος Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος διέθεσε όποιο μέσο χρειάστηκε για την υλοποίηση της ιδέας και παρακολούθησε στενά την προετοιμασία της υλοποίησης του project έχοντας συχνή επαφή και ενημέρωση από τους μαθητές της ομάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.