Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν. Ρόδου

Ρόδος, 31 Μαρτίου 2015

              Αριθ. Πρωτ.: 50

Προς:

Υπουργό Υγείας

κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη

Κύριε Υπουργέ,

ο Σύλλογος εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής του που προκλήθηκε κάτω από την όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό τόσο το Νοσοκομείο – ως φορέας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτό, ανεξάρτητα από ειδικότητα και κλάδο, συζήτησε για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής.

Ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση διαμορφώθηκαν οι παρακάτω θέσεις, για τις οποίες εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να τις προωθήσει με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν απαντήσεις και λύσεις ταυτόχρονα, που θα δικαιώνουν τις προσδοκίες όχι μόνο των εργαζόμενων αλλά και των κατοίκων της περιοχής για ένα Νοσοκομείο αντάξιο των απαιτήσεων και των αναγκών τους.

Κύριε Υπουργέ,

η κλιμακούμενη από 25ετίας έλλειψη προσωπικού που οφείλεται σε λάθος πολιτικές και στρατηγικές που ασκήθηκαν για μια μεγάλη περίοδο στο Νότιο Αιγαίο (και όχι μόνο) στον τομέα της Υγείας κι έχουν ευθύνη γι’ αυτό και διάφοροι τοπικοί φορείς, «ήρθε κι έδεσε» με την πενταετία των μνημονίων και της κοινωνικοοικονομικής κρίσης και έχει απογυμνώσει εντελώς το Νοσοκομείο της Ρόδου.

Εξαιτίας αυτού λοιπόν, απαιτείται άμεση παρέμβαση και καμιά άλλη αναμονή δε δύναται να υπάρξει, καθώς τόσο εσείς όσο και οι λοιποί αρμόδιοι στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, είστε απόλυτα γνώστες της κατάστασης.

Για το λόγο αυτό, πρώτα και κύρια ζητάμε:

 

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τη συνολική κάλυψη των αναγκών.

Το Νοσοκομείο μας, το πιο μεγάλο και μάχιμο σε όλη τη Δωδεκάνησο στην πρωτεύουσα του Νομού που είναι η Ρόδος, έχει τριακόσιες σαράντα (340) κλίνες δύναμη ασθενών και μόλις εκατόν δεκατέσσερις εν ενεργεία νοσηλευτικό προσωπικό. Λειτουργεί δηλαδή με το 1/3 των νοσηλευτών που θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει (δηλαδή μόνο με το προσωπικό ασφαλείας). Ένα Νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες 120.000 κατοίκων και σαν μεγάλος τουριστικός προορισμός που είναι το νησί από τον Μάρτιο έως και Νοέμβριο τουλάχιστον, καλύπτει σε ημερήσια βάση τις ανάγκες 250.000 (!) ανθρώπων (εκτός του ότι καλύπτει υγειονομικά όλη τη Δωδεκάνησο καθώς τα άλλα Νοσοκομεία και πολυδύναμα ιατρεία του Νομού είναι υποστελεχωμένα). Η οποιαδήποτε καθυστέρηση πλήρωσης θέσεων προσωπικού εγκυμονεί τρομακτικούς κινδύνους τόσο για την υγεία των περιθαλπομένων όσο και των ίδιων των εργαζόμενων στον κλάδο. Οι νοσηλευτές είναι ασθενείς που νοσηλεύουν ασθενείς καθώς πολλοί από αυτούς φέρουν διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα και όχι μόνο, καθότι τα οφειλόμενα ρεπό (είναι ήδη γνωστό και έχει κοινοποιηθεί από τη Νοσηλευτική Υπηρεσία) έχουν ξεπεράσει τα 8000 (!!!!!) και ακολουθούν οι οφειλόμενες άδειες του 2014 και οι απαράδεκτες περικοπές στις καταβολές υπερωριακών αποζημιώσεων (ήδη από το Δεκέμβριο και καθυστερούμενες αν μη τι άλλο) και οι οποίες αφορούν και τους συνάδελφους που μνημονεύουμε παρακάτω.

            Αν η κατάσταση αυτή συνεχίσει, θα αποτελεί πραγματική βλασφημία για την ανθρώπινη ύπαρξη και δυσφήμιση για την εικόνα της περιοχής και της χώρας.

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού και προσωπικού τραυματιοφορέων που συνδράμει υποστηρικτικά στις προσπάθειες των προηγούμενα αναφερόμενων συναδέλφων και στηρίζουν τις κοινωνικές παροχές προς όφελος των νοσηλευόμενων σε φροντίδα, καθαριότητα, μεταφορά και διεκπεραίωση διαφόρων εξετάσεων.

Σημειωτέον, έχουν μείνει ελάχιστοι, κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι και στις δύο περιπτώσεις συνάδελφοι, κάποιοι δε αντιμετωπίζουν διάφορα νευροχειρουργικά προβλήματα κι έχουν υποβληθεί σε αντίστοιχες επεμβάσεις.

 

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου τεχνικού προσωπικού καθώς το κτιριακό συγκρότημα παρουσιάζει στοιχεία εγκατάλειψης κι ερήμωσης, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Ό,τι χαλάει δεν αντικαθίσταται, οι χώροι των πλυντηρίων θυμίζουν υπόνομους με τα νερά να τρέχουν από τους τοίχους και τα ταβάνια και από διάφορες σπασμένες σωληνώσεις. Υπάρχουν δύο κηπουροί, ένας εκ των οποίων αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας και ο άλλος εκτελεί διοικητικά καθήκοντα για κάλυψη εσωτερικών αναγκών. Επίσης, οι αύλιοι χώροι προκαλούν βάναυσα με την εικόνα που δείχνουν.

Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη αριθμού εξειδικευμένων τεχνικών δυστυχώς  συντηρούν την εικόνα της παρακμής και της ερήμωσης ενός κτιρίου που φτιάχτηκε κατά τ’ άλλα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές μόλις το 2000 μΧ.

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου παραϊατρικού προσωπικού στον ευρύτερο τεχνολογικό κι εργαστηριακό τομέα

Στο παθολογοανατομικό έχει μόνο έναν παρασκευαστή κι έναν μοριακό βιολόγο, έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο παρασκευαστές τα τελευταία χρόνια και λόγω της έλλειψης προσωπικού και φόρτου εργασίας, μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων πάει στην Αθήνα. Χρειάζεται τουλάχιστον ένας παρασκευαστής για να λειτουργήσει σωστά.

Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει σωστή λειτουργία και προγραμματισμός απ’ την στιγμή δε που αναγκαστικά οι εσωτερικές αιμοληψίες των αιμοδοτών έχουν περιοριστεί στην πρωινή βάρδια και μόνο δύο μέρες την εβδομάδα γίνονται και το απόγευμα.

Το τμήμα αυτό χρειάζεται ημερησίως έξι τουλάχιστον άτομα σε κυκλική βάση (πέντε τεχνολόγους και μια επισκέπτρια). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η στελέχωση και η υποστήριξη του τομέα αυτού είναι σημαντική γιατί στηρίζει το έργο τόσο της ιατρικής όσο και της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Στο φυσικό Φυσιοθεραπευτήριο έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο άτομα μέσα σ’ ένα χρόνο και παραμένουν τέσσερις, εκ των οποίων ο ένας είναι σε αναρρωτική διαρκείας λόγω εμφράγματος και ένας συνάδελφος έχει μετακινηθεί από το ΚΕΦΙΑΠΡ. Το Σαββατοκύριακο είναι on call από το σπίτι και χρειάζονται δύο ακόμη τουλάχιστον για να λειτουργήσει το τμήμα προκειμένου να υπάρχει αρτιότερη κι αποτελεσματικότερη υποστήριξη στο έργο των λειτουργών υγείας.

Οι ακτινοχειριστές πριν ήταν δώδεκα, έχουν φύγει τρία άτομα με σύνταξη μέσα στο 2011. Ένας τεχνολόγος ΤΕΙ πήγε στο αιμοδυναμικό, ακόμη μία χειρίστρια μετακινήθηκε στον μαστογράφο κι έτσι παραμένουν έξι μόνιμοι κι ένας συμβασιούχος που φεύγει τον Ιούνιο. Για ασφαλές ωράριο χρειάζονται τουλάχιστον οχτώ άτομα. Υπάρχουν δύο αίθουσες ακτινολογικού αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργεί μόνο η μία. Επιπρόσθετα, κάθε μέρα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χειριστές για να λειτουργήσει η αίθουσα αυτή σε βάση κυκλικού ωραρίου. Κι εδώ λόγω της καταπόνησης του προσωπικού λαμβάνονται συχνά αναρρωτικές.

Στο τμήμα αξονικού – μαγνήτη έχει έξι μόνιμους χειριστές, αλλά λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ακτινολογικό κάθε εβδομάδα μετακινείται ένα άτομο απ’ τον αξονικό κι ένας χειριστής είναι σε τρίμηνη απόσπαση λόγω οικογενειακών λόγων. Για να λειτουργήσει το τμήμα, χρειάζονται τουλάχιστον τρία άτομα στην πρωινή βάρδια και για τα δύο τμήματα, αξονικό και μαγνήτη. Στο τμήμα αυτό δεν υπάρχει κυκλικό ωράριο οπότε για τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά είναι on call  απ’ το σπίτι για απόγευμα και νύχτα.

      Επισημαίνουμε ότι συν τοις άλλοις, η υγεία των ολίγων υπηρετούντων συναδέλφων χειριστών μηχανημάτων, επιβαρύνεται με την καθημερινή έκθεσή τους στην ακτινοβολία.

  1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού προκειμένου οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις συναλλαγές του Νοσοκομείου με τρίτους (προμηθευτές) να εκλείψουν. Ειδικά δε μέσα από μια σειρά ρυθμίσεων, να παύσουν οι γραφειοκρατικές πλεονάζουσες ενέργειες (όπως πχ. η πολύπλοκη διαδικασία προμήθειας, η πολύπλοκη διαδικασία ενταλματοποίησης κι εξόφλησης, κλπ.)

 

Αναφορικά δε με τις σημειούμενες καίριες ελλείψεις προσωπικού σε ιατρικό προσωπικό, ειδικά ορισμένων ειδικοτήτων, πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η μόνιμη πλήρωσή τους καθώς βρισκόμαστε σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (αυτή της παραμεθορίου) και συγκριτικά με τα μεγάλα αστικά κέντρα εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, η μεταφορά είναι δύσκολη, χρονοβόρα κι έχει μεγάλο κόστος τόσο σε ζωές όσο και σε χρήμα. Γι’ αυτό λοιπόν ζητούμε την ανάπτυξη και τη στελέχωση του Νοσοκομείου όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται. Άξιο αναφοράς επίσης είναι ότι, τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείο της Ρόδου δεν προτιμάται από ασκούμενους γιατρούς λόγω του ότι ανοίγουν θέσεις πια για ειδικότητα σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της δικής τους δουλειάς  να επιβαρύνει κι άλλο τους νοσηλευτές.

Εξίσου σημαντικό  είναι να τακτοποιηθεί άμεσα και το θέμα της φαρμακευτικής υπηρεσίας με μόνιμο φαρμακοποιό.

Κύριε Υπουργέ,

            γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδεμία μέρα ανοχής προς την κυβέρνησή σας μπορεί να υπάρξει λόγω της εκρηκτικότητας των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν αφορούν τη λαϊκή υγεία. Από την άποψη αυτή, η δική μας  αναμονή είναι ήδη εξαντλημένη. Το υπάρχον προσωπικό δεν διαθέτει άλλη ανοχή ούτε αντοχή. Περιμένουμε από εσάς να αφουγκραστείτε και να σκύψετε πάνω από τα θέματα που μας απασχολούν και είναι πραγματικά σοβαρά καθώς δεν αντέχουμε άλλο, δεν είμαστε σε θέση αν αντιμετωπίζουμε τον αμέτρητο όγκο δουλειάς ούτε τα απάνθρωπα ωράρια καθότι είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ενός σοβαρού λάθους. Παραταύτα, αναμένουμε σύντομα εγγράφως την απάντησή σας για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων που ενδεικτικά σας θέσαμε εντός του χρονικού ορίου δύο μηνών από την αποστολή της παρούσης. Σ’ άλλη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι από την εντολή της Γενικής Συνέλευσης, να προχωρήσουμε σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις και σε κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την προώθηση των αιτημάτων που αναφέραμε που δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά ολόκληρο το νοσοκομείο και τους κατοίκους της περιοχής μας.

            Είμαστε στη διάθεσή σας να σας αναπτύξουμε πολύ περισσότερους λόγους απ’ όσους μνημονεύουμε στο έγγραφό μας για το δίκαιο των αιτημάτων μας, είτε σε επίσκεψή μας στο Υπουργείο είτε σε δική σας επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Για το Δ.Σ.

 

     Η Πρόεδρος                                                                                    Η Γενική Γραμματέας

Μιχαλίτσα Τσαμπουνιάρη                                                                          Μαρία Σαρικά

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση:

1.Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό Ανδρέα

2.Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά Έλενα

3.Βουλευτή Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γάκη Δημήτριο

4.Βουλευτή Δωδ.σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαντορινιό Νεκτάριο

5.Βουλευτή Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καματερό Ηλία

6.Βουλευτή Δωδ/σου  της ΝΔ κ. Κόνσολα Εμμανουήλ

7.Βουλευτή Δωδ/σου  του ΠΑΣΟΚ κ. Κρεμαστινό Δημήτριο

8.Υποδιοικητή 2ης ΥΠΕ κ. Πλάτση Χαράλαμπο

9.Διοικητή ΓΝ Ρόδου κ. Παπανικόλα Βασίλειο

10.ΠΟΕΔΗΝ

11.ΑΔΕΔΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.