Δημήτρης Γάκης από Κάλυμνο:

«Μαζί με τους τοπικούς φορείς μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Δωδεκάνησο. Με βασικό πυλώνα την αλιεία και τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα των νησιών μας»

Επίσκεψη στην Κάλυμνο πραγματοποίησε στις 24 Ιανουαρίου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, συνοδεύοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην Κάλυμνο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιού και των βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκη και Ηλ. Καματερού, παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση του αλιευτικού κλάδου. Το κυβερνητικό κλιμάκιο και οι βουλευτές, συναντήθηκαν με τη Δημοτική Αρχή, εκπροσώπους των αλιέων, καθώς και κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων του νησιού.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Γάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της αλιείας και στη σημασία της έγκαιρης και σωστά σχεδιασμένης εφαρμογής του «μεταφορικού ισοδύναμου».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε την σημασία να ξεκινήσει από την Κάλυμνο και μαζί με τους επαγγελματίες αλιείς, η επί της ουσίας υλοποίηση του σχεδίου για την ανασυγκρότηση του κλάδου της αλιείας. Η κυβερνητική απόφαση, σημείωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, σηματοδοτεί την έναρξη ενός ολοκληρωμένου, τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού «επιχειρησιακού σχεδίου» πολλαπλών δράσεων (νομοθετικές πρωτοβουλίες, έργα και υποστηρικτικές ενέργειες), που διασφαλίζει τα ιχθυοαποθέματα στο Αιγαίο και δημιουργεί μακροπρόθεσμα βιώσιμες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τον αλιευτικό κλάδο. Μια λογική που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δημήτρης Γάκης, «διέπει και το βασικό στόχο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, τεκμηριώνεται από τις επιστημονικές μελέτες, προσβλέπει στη «γαλάζια» ανάπτυξη με όρους περιβαλλοντικής προστασίας και υποστηρίζεται από τις προτάσεις των ίδιων των ενδιαφερόμενων νησιωτικών φορέων και οργανώσεων των επαγγελματιών αλιέων».

«Η ανασυγκρότηση του αλιευτικού κλάδου μπαίνει σε μια δυναμική φάση. Με τη ριζική αναθεώρηση του πεπαλαιωμένου νομοθετικού πλαισίου, με την καινοτομία, τόσο στη χρήση θεσμικών όσο και τεχνολογικών εργαλείων που προστατεύουν το θαλάσσιο οικοσύστημα από την παράνομη αλιεία και ενισχύουν την ορθή εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, χρόνια προβλήματα των αλιέων και των νησιωτών οδηγούνται προς λύση. Με σύγχρονο σχεδιασμό, μεριμνώντας για τους επαγγελματίες του κλάδου και – εν τέλει – προχωρώντας με σταθερό βήμα στην αναπτυξιακή πορεία για τα νησιά που ξεδιπλώνεται δυναμικά μπροστά μας», σημείωσε ο βουλευτής.

Για το «μεταφορικό ισοδύναμο», ο Δημήτρης Γάκης, υπογράμμισε τη σημασία του κατάλληλου σχεδιασμού ώστε να μην μείνει κανένα μικρό νησί χωρίς τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση, το ρόλο των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού δικτύου αλλά και τη φροντίδα για τη βιωσιμότητα του συνολικού πακέτου, τονίζοντας, ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί θεσμικά την πορεία υλοποίησης τόσο της μελέτης όσο και της εφαρμογής, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.