Το «Χριστός Ανέστη» ήχησε στις 10.30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, 7 Απριλίου 2018, στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά στον Αφιάρτη Καρπάθου. Η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, ξεκίνησε στις 09.30 το βράδυ λόγω καθυστέρησης στην ώρα άφιξης του αεροσκάφους που μετέφερε το Άγιο Φως στο νησί.

Τη Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Βωλάδας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Χριστοδουλάκης, παρουσία του Διοικητού του Αεροπορικού Αποσπάσματος Καρπάθου της Πολεμικής Αεροπορίας, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μενετών Γιώργου Σπανού, της Eκδότριας – Δημοσιογράφου της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας της Δωδεκανήσου www.blackmonday.gr, Διευθύντριας του Πολιτικού Γραφείου του Δρ. Στέφανου Δράκου, Πολιτευτή Δωδ/νήσου ΝΔ και Δημοτικού Συμβούλου Ρόδου και εκλεγμένης Ειδικής Γραμματέως – Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου Άννα Σαρρή και πλήθος κόσμου.

https://youtu.be/VAjOkPIiziU
Το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά, βρίσκεται εντός της έκτασης που υπόκειται στο Αεροπορικό Απόσπασμα Καρπάθου στο Νοτιοανατολικό άκρο της Καρπάθου στην περιοχή Αφιάρτης. Αποτελεί το εσωτερικό τμήμα ενός βράχου, όπου και βρέθηκε η εικόνα του και επιτρέπεται η είσοδός του σε αυτό μόνο στην εορτή του και κατά την τέλεση της Αναστάσιμης Ακολουθίας, μίας και βρίσκεται εντός στρατιωτικής περιοχής.

Πιστοί από πολλές περιοχές της Καρπάθου, όπως ο Αφιάρτης, οι Μενετές, τα Πηγάδια κ.α., βρίσκονται κάθε χρόνο εκεί από τις 9 το βράδυ, ώστε να λάβουν την ευλογία του Αγίου Φωτός.

Η Ακολουθία της Αναστάσεως, τελέσθηκε παρουσία πλήθους πιστών που είχαν συγκεντρωθεί, τόσο εντός του ιερού βράχου, όσο και εξωτερικά στις σκάλες που οδηγούν σε αυτό ως και τον υπαίθριο χώρο που εκτείνεται κάτωθί του. Εκεί όπου φαίνεται να έζησε ο Άγιος Μηνάς.
Στο βράχο του Αγίου Μηνά, έμενε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Μηνά και έπινε νερό από τη σταγόνα που έπεφτε από το άνω τμήμα του βράχου. Αυτό το νερό (αγίασμα) το συγκέντρωνε σταγόνα – σταγόνα, για να μπορεί να ζει.
Ο Μηνάς, έλεγε κάθε μέρα την προσευχή του, αλλά – όπως υποστηρίζεται –  την έλεγε λάθος (!)
«Κύριε μου, μη με ελεήσεις», προσευχόταν.
Μία ημέρα επισκέφθηκαν την περιοχή δια θαλάσσης με βάρκα ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι τον άκουσαν να προσεύχεται και του εξήγησαν ότι θα έπρεπε να λέει «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με».
Ο Μηνάς είπε ξανά την προσευχή του από την αρχή και οι επισκέπτες ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής με ένα καΐκι. Όταν ο Μηνάς προσπάθησε να πει ξανά την προσευχή του δεν τη θυμόταν και άρχισε να τρέχει για να κατέβει τα σκαλιά από το βράχο και να φτάσει στη θάλασσα, να προφτάσει τους επισκέπτες. Τότε περπάτησε πάνω στο νερό και τους φώναξε:
«Πείτε μου ξανά την προσευχή, γιατί δεν τη θυμάμαι».
Εκείνοι φαίνεται να του απάντησαν συγκλονισμένοι:
«Δεν χρειάζεστε καμία προσευχή».
Από τότε μέχρι σήμερα το βραχάκι είναι γνωστό σαν το εκκλησάκι του Αγίου Μηνά, μέσα στο οποίο υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός, ορισμένες εικόνες και ένα σημείο, μέσα στο βράχο, από τον ουρανό, που στάζει αγίασμα (!)

*Το Αεροπορικό Απόσπασμα Καρπάθου, έχει ως αποστολή του, τη διατήρηση του υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση – εκπαίδευση του προσωπικού, τη συντήρηση των μέσων και συστημάτων που της διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή Αεροπορικών Επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.