Ζωντάνια και παράδοση στην 12η Γιορτή Πορτοκαλιού στα Μάσαρη

Κέφι, ζωντάνια, παράδοση και γεύση, πρωταγωνίστησαν αρμονικά στην 12η Γιορτή Πορτοκαλιού, που πραγματοποιήθηκε στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη στα Μάσαρη στις 15 Απριλίου 2018.

Την εκδήλωση διοργάνωσε επιτυχημένα για 12η χρονιά ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ» με την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η εκδότρια της www.blackmonday.gr δημοσιογράφος Άννα Σαρρή.

Την ετήσια εκδήλωση άνοιξε το Α’ Παιδικό Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ», χορεύοντας ίσο Ρόδου, παλαμάκια, μπαρμπα-μαθιώ και χασαπιά.

Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Άννα Σαρρή, η οποία σημείωσε πως «μόλις γίναμε μάρτυρες της πολιτιστικής αναβίωσης και διατήρησης παραδοσιακών χορών από το Α’ Παιδικό Τμήμα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ». Λαμβάνοντας από την έναρξη της εκδήλωσής μας μία γεύση για τα όσα εξαίρετα θα επακολουθήσουν».

«Σήμερα, έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε ή να παρακολουθούμε κατά περίπτωση, τη διεξαγωγή της 12ης Γιορτής Πορτοκαλιού των Μασάρων. Εδώ στο γραφικό, αλλά κυρίως ιερό χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Εδώ που απόψε θα μοσχοβολήσει παράδοση και θα κεραστεί χορός, τραγούδι και φυσικά οι ευεργεσίες του πορτοκαλιού. Στην εκδήλωσή μας, θα συναντήσετε – μεταξύ άλλων – τοπικά προϊόντα με βάση το πορτοκάλι. Το τοπικό προϊόν των Μασάρων. Με την ολοκλήρωση δε, του πρώτου μέρους του γευστικού μας ταξιδιού στην παράδοση, θα σας κρατήσει συντροφιά η ορχήστρα του Ματθαίου Γιαννούλη και της Ειρήνης Λεγάκη Μανωλά», ανέφερε η κα Σαρρή, δίδοντας μία γεύση των όσων θα επακολουθούσαν.

Την επίσημη έναρξη της εκδήλωσης τέλεσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ» Παναγιώτης Μαστροσαββάκης, ο οποίος και παρουσίασε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Συλλόγου, που με τόση – όπως είπε – αγωνία και κόπο, αγωνίστηκαν για την επιτυχία της.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μασάρων Σπύρου Καλούδη και η παράδοση σε αυτόν από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μασάρων, τιμητικής πλακέτας σε μία προσπάθεια αναγνώρισης της προσφοράς του.

Την εκδήλωση όμως σημάδεψε ο αναπάντεχος εορτασμός των γενεθλίων του προέδρου του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ» Παναγιώτη Μαστροσαββάκη, ο οποίος έκπληκτος άκουγε επί σκηνής την παρουσιάστρια της εκδήλωσης δημοσιογράφο Άννα Σαρρή, να του εύχεται χρόνια πολλά, ενώ μία τούρτα/πορτοκαλόπιτα (!) έφθανε στη σκηνή με το καθιερωμένο κεράκι γενεθλίων. Την έκπληξη επιφύλαξε στον πρόεδρο η οικογένειά του σε συνεννόηση με την παρουσιάστρια της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια και αφού η ορχήστρα έπαιξε το πασίγνωστο τραγούδι των γενεθλίων, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Κόκκινος και Θωμάς Σωτρίλλης κ.α. Χαιρετισμό απέστειλε ο πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου Δρ. Στέφανος Δράκος.

Επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Κατεχόμενης Κοινότητας Μασάρων Κύπρου Λευτέρης Αντωνίου, ο οποίος και κλήθηκε στο βήμα από την παρουσιάστρια της εκδήλωσης Άννα Σαρρή, η οποία ανέφερε τα κάτωθι:

«Πρόκειται για μία πολιτιστική, καλλιτεχνική, αλλά και ιστορική σχέση που μετρά ήδη δώδεκα (12) έτη ζωής, γνωριμίας και συνεργασίας. Μία σχέση που όσο περνάει ο καιρός ενδυναμώνει με αμφίδρομες δράσεις και ανταλλαγές. Πρόκειται για δύο φορείς όχι μόνο με κοινό όνομα, αλλά και με κοινή ιστορία. Μέσα από ενδελεχή έρευνα αποδεικνύεται περίτρανα η κοινή και παράλληλη ιστορία των Μασάρων Ρόδου και Κύπρου».

Των ομιλιών ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας στον επίτιμο προσκεκλημένο από τα Μάσαρη Κύπρου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ», κατά τα όσα ανέφερε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Άννα Σαρρή, ιδρύθηκε στις 28.08.1983 από μία ομάδα τριάντα τεσσάρων (34) πολιτών του χωριού. Πρόκειται – όπως είπε – για ένα Σύλλογο, ο οποίος μετρά ήδη τριάντα πέντε (35) έτη ζωής.

Απώτερος στόχος του, είναι η έρευνα και η μελέτη των πνευματικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής των Μασάρων, καθώς και η συμβολή του στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της περιοχής.

Από το 1989 έως και σήμερα, λειτουργούν Τμήματα Εκμάθησης Παραδοσιακού Χορού, ενώ σε συνεργασία με το Πειραματικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μασάρων, έχουν παρουσιαστεί θεατρικές παραστάσεις με στόχο την προαγωγή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. Αυτά δε, αποτελούν μόλις ένα δείγμα των εκατοντάδων δράσεων που διοργανώνει ή συμμετέχει ο Σύλλογος.

Σε ότι αφορά στις ευεργεσίες του πορτοκαλιού, αυτές ποικίλλουν, αφού η δράση του μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική ή ακόμη και αντικαρκινική. Μπορεί, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, ένα μήλο την ημέρα τον ιατρό να κάνει πέρα, αλλά ένα πορτοκάλι την ημέρα – μεταξύ πολλών άλλων – μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%, αλλά και τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 19%.

Της ενημέρωσης, αναφορικά με την ιστορία του Συλλόγου και τα οφέλη του πορτοκαλιού, ακολούθησε η παρουσίαση χορευτικών από το Β’ Παιδικό Τμήμα του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ». Το συγκεκριμένο τμήμα παρουσίασε χορούς από τα Κύθηρα και συγκεκριμένα παλέικο συρτό, Άη Γιώργη, τσιριγώτικο, μεσσαρίτικο και καραβίτικο.

Με την ολοκλήρωση των χορευτικών, ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ», τίμησε τον Μιχάλη Κρητικό, 2ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ζίου Ζίτσου Κ18.

Τη σκηνή κατέκλεισε στη συνέχεια το Τμήμα Γυναικών του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μασάρων «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ», το οποίο εάν και μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, έκλεψε τις εντυπώσεις. Οι γυναίκες από τα Μάσαρη παρουσίασαν κρητικούς χορούς και συγκεκριμένα το ρόδο, τον απανωμερίτη, τον χανιώτικο συρτό και τον τριζάλη.

Το χορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την επανεμφάνιση του Τμήματος Ενηλίκων, το οποίο παρουσίασε χορούς από την ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα ξέσυρτο, μπαϊντούσκα, συρτό – συγκαθιστό, ζωναράδικο και χασαπιά.

Χοροδιδάσκαλος στο σύνολο των χορευτικών τμημάτων που θαύμασαν οι παρευρισκόμενοι είναι ο Σάββας Κούτρης.

Η όμορφη γιορτή της παράδοσης και της γεύσης, ολοκληρώθηκε με το μουσικό πρόγραμμα του Ματθαίου Γιαννούλη και της Ειρήνης Λεγάκη Μανωλά, η οποία μαζί με την ορχήστρα τους, κούνησαν για τα καλά τους παρευρισκόμενους!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και με το πέρας αυτής, ιδιαίτερες ευχαριστίες ακούστηκαν – μεταξύ άλλων – προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον πάτερ Χρυσόστομο, προς τον Αθλητικό Σύλλογο “Αστέρα”, καθώς και προς τους ακούραστους και αξιέπαινους εθελοντές/εθελόντριες.

Σε ανάρτησή του δε, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, αναφέρει:

«ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣΑΡΩΝ «ΤΟ ΚΑΜΕΙΡΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ 12η «ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ». Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ ΜΕ ΜΕΓΆΛΗ ΧΑΡΆ ΣΤΗΡΊΖΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΙΏΘΕΙ ΥΠΕΡΗΦΆΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΈΛΗ ΤΗΣ!!!!».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.